5 greșeli de evitat în alegerea și purtarea echipamentului sportiv

Randamentul și confortul antrenamentelor sportive poate fi asigurat de alegerea și purtarea corectă a echipamentului. Multe dintre persoanele active nu acordă atenția necesară pieselor vestimentare sau încălțămintei; consecințele deloc plăcute, de altfel, se concretizează pe mai multe direcții: disconfort intens în timpul antrenamentului, care cauzează chiar și dureri în zona picioarelor, a spatelui și așa mai departe, dar și scăderea performanțelor fizice. Ca atare, este foarte importantă alegerea celor mai practice și sigure piese vestimentare pentru activitatea sportivă pe care o vrei să o desfășori. Evită, deci, următoarele 5 greșeli frecvente în achiziționarea echipamentului: 

  • Alegerea echipamentului fără să ții cont de tipul antrenamentului

Fiecare tip de sport are specificul său, de aceea prima greșeală pe care să o eviți este alegerea echipamentului fără a ține cont de tipul antrenamentului. Prin urmare, nu poți folosi același tip de încălțăminte și pentru jogging și pentru exercițiile bazate pe ridicarea de greutăți. De asemenea, pantofii speciali pentru fotbal nu ar trebui purtați în timpul unui joc de baschet, iar lista poate continua. Motivul? Fiecare dintre aceste sporturi implică un anumit nivel de anduranță, de flexibilitate sau de stabilitate, caracteristici care sunt asigurate, în principal, de încălțămintea corespunzătoare. 

  • Purtarea consecutivă a aceleiași perechi de pantofi sport

Una dintre recomandările specialiștilor, referitor la purtarea echipamentului de sport, este să evităm purtarea în două zile consecutive a aceleiași perechi de încălțăminte. Motivul este unul destul de simplu de înțeles; Pantofii sport de calitate au anumite caracteristici speciale, care contribuie la crearea unui plus de confort și la maximizarea randamentului în timpul mișcărilor. De exemplu, pantofii de alergare au zone speciale pentru amortizarea șocurilor, talpa flexibilă și zone de ventilare a piciorului pentru a elimina umiditatea. Așadar, pentru a-și păstra proprietățile este nevoie să le acorzi cel puțin o zi de ”repaus”. 

  • Utilizarea unui echipament uzat 

La fel de important ca celelalte sfaturi oferite până acum este și evitarea utilizării unor echipamente uzate. Poate că nu știai, dar, ca mai toate categoriile de produse, accesoriile și îmbrăcămintea pentru antrenament au o durată de viață. Spre exemplu, o pereche de pantofi sport își pierde din calități după aproximativ 500 km parcurși – ceea ce, în timp, înseamnă aproape un an. După acest prag, aceștia nu vor mai fi la fel de comozi și nici nu îți vor mai oferi suportul optim de care ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea sportivă în condiții cât mai bune. Pentru a evita astfel de neplăcerii, poți comanda oricând pantofi sport Adidas, sau orice altă marcă preferată, din colecția noastră. 

  • Accesorizarea inutilă a echipamentului de sport 

În funcție de activitatea fizică pe care o practici, ai putea avea nevoie de diferite accesorii. Pentru tenis, un sport practicat în aer liber în care trebuie să sporești acuratețea loviturilor, este foarte necesară o șapcă; pentru antrenamentele intense din sala de fitness, o centură pentru spate este ideală dacă vrei să eviți apariția durerilor de spate. Totuși, indicat este să te limitezi doar la astfel de accesorii pentru sport și să renunți la cele inutile (coliere, cercei etc.). 

  • Purtarea unui echipament ”improvizat”

Dacă te gândești că nu este nevoie să investești în haine și încălțăminte specială pentru sport, deoarece ai putea folosi lucrurile pe care le ai deja în garderoba, cel mai probabil faci o greșeală. Purtarea unui echipament ”improvizat” din hainele casual-sport pe care le ai acasă ar putea fi o idee neinspirată, asta dacă nu ai deja în dulapul tău colanți, treninguri, topuri și pantofi sport aleși corespunzător. Nu uita că accesoriile și obiectele vestimentare create pentru diverse activități fizice au caracteristici dedicate acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *