Bumbac versus poliester – o provocare în alegerea hainelor sport

Materialele din care sunt realizate hainele reprezintă unul dintre principalele criterii pe care ne bazăm alegerile vestimentare. Indiferent de stilul lor, este necesar ca hainele să fie confecționate din materiale calitative. Chiar și atunci când dorim să achiziționăm un trening sau un echipament de sport ar fi bine să ținem cont de acest criteriu.

Astfel, în articolul de astăzi vorbim despre avantajele și dezavantajele pe care le au două dintre cele mai utilizate materiale pentru hainele sport: bumbacul și poliesterul.

Haine sport din bumbac – pro și contra

Bumbacul este o fibră naturală, care se regăsește printre cele mai populare materiale folosite la confecționarea hainelor sport. Hainele din bumbac 100% sunt foarte fine la atingere, oferind pielii o senzație plăcută în timpul purtării. Datorită acestei proprietăți pe care o are, bumbacul se încadrează în topul materialelor hipoalergenice. Astfel, bumbacul pur devine ideal pentru persoanele care au o sensibilitate a pielii, precum și pentru cei care suferă de astm sau alergii.

Dincolo însă de finețea materialului și de senzația tactictilă foarte plăcută pe care o oferă, hainele din bumbac se remarcă prin rezistența lor deosebită, dar și prin alte caracteristici demne de menționat.

Așadar, fie că vorbim despre achiziționarea unui trening de dama, de bărbat sau de copii, sau de alte tipuri de haine care alcătuiesc un echipament sportiv, bumbacul poate fi una dintre cele mai bune opțiuni posibile și datorită faptului că ne ajută să ne menținem cât mai sănătoși. Cum? Este simplu: în hainele de bumbac, pielea respiră iar bacteriile aderă mai puțin. De fapt, chiar cercetătorii de la Universitatea Ghent din Belgia au concluzionat, în urma unor studii ample, că, bacteriile care se dezvoltă atunci când pielea transpiră, trăiesc mult mai mult timp pe hainele care nu sunt confecționate din fibre naturale.

Pe de altă parte, există și câteva motive pentru care să nu alegi imbracaminte sport din bumbac. O piesă vestimentară sport din bumbac își poate pierde forma odată cu purtările repetate. De aici rezultă și un al doilea dezvantaj, anume acela că un tricou din bumbac, să spunem, se va decolora mult mai repede decât un alt element vestimentar realizat dintr-un alt tip de material.

Un alt treilea dezavantaj il constituie gradul mare de absorbtie a apei/transpiratiei, de catre bumbac. Astfel, pielea ramane umeda, pentru ca bumbacul din haine este imbibat si se afla in contact permanent cu corpul. De aici, apare si riscul crescut de imbolnaviri.

Tip: din acest motiv prosoapele trebuie sa fie din bumbac, ca sa ne lase uscati cat mai repede si cat mai bine!

Haine sport din poliester – plusuri și minusuri

Poliesterul, spre deosebire de bumbac, face parte din categoria fibrelor sintetice, ceea ce înseamnă că este prelucrat prin intermediul a diverse tehnologii industriale. Acest material este și el pe lista celor mai frecvent utilizate, fiind folosit la realizarea integrală a elementelor vestimentare, sau în combinație cu bumbacul.

Printre principalele motive pentru care ar trebui să alegi un trening de damă din poliester se numără și rezistența acestei țesături. Chiar și după spălări repetate, hainele din poliester își păstrează forma și vitalitatea cromatică, comparativ cu cele din bumbac care devin terne și se decolorează.  

Totodată, îmbrăcămintea confecționată din acest material are un impact important asupra temperaturii corpului și păstrează pielea uscată în timpul activităților fizice.

Diversele tehnologii (ex.Adidas Climalite, Adidas Climacool, Nike Dri-Fit, etc.) se folosesc de poliester pentru a elimina transpiratia de pe corp, lasand pielea uscata. Acest lucru nu este posibil la bumbac.

Mai apoi, pe lista avantajelor hainelor din poliester se numără și cel al costurilor scăzute, comparativ cu haine realizate din alte materiale.    

Pentru activitățile sportive puteți alege haine care îmbină aceste două tipuri de materiale sau puteți folosi echipament din fibre sintetice, iar pentru plimbările prin parc, sesiuni de shopping la mall  etc pe cele din bumbac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *