Ce este crossfit? – Sportul care a revoluționat noțiunea de fitness

Crossfit-ul este o formă relativ nouă de antrenament, preferată atât de către cei care iubesc fitness-ul, cât și de către cei pasionați de culturism. Apărut pentru prima dată în anul 2000, fiind creat și dezvoltat de către americanul Greg Glassman, popularitatea acestui sport a crescut constant, crossfit-ul atrăgând din ce în ce mai mulți adepți, fiind astăzi preferat și în rândul românilor care vor să fie în formă maximă. Ce presupune acest tip de antrenament și de ce a revoluționat lumea fitness-ului îți spunem în cele ce urmează. 

Ce este, mai exact, crossfit-ul?

Crossfit-ul aduce în lumea sportului o combinare complexă a antrenamentelor cu o intensitate ridicată, dar care oferă rezultate imediate. Concret, un antrenament de crossfit presupune un echilibru perfect între aerobic, gimnastică și exerciții cu greutăți, ceea ce îl face să fie un sport solicitant, dar extrem de eficient. Toate acestea au un efect excelent asupra sănătății, întărind sistemul imunitar, musculatura și mărind rezistența celor care îl practică. De asemenea, pasionații de sport care sunt adepții crossfit-ului spun că acesta le-a îmbunătățit echilibrul, le-a oferit mai multă precizie de executare a exercițiilor, au dezvoltat o coordonare mai eficientă și o flexibilitate la care nici nu se așteptau. 

Cât durează un antrenament de crossfit?

Secretul crossfit-ului este acela că antrenamentele se desfășoară rapid, având un timp de execuție foarte scurt și un ritm cât mai alert. Rezultatul acestor exerciții este că organismul nu se simte obosit după fiecare repetare, ci mai degrabă se concentrează pe viteza de execuție, decât pe rezistența la efort. Musculatura corpului prinde contur mult mai ușor cu ajutorul crossfit-ului decât în cazul altor antrenamente. O ședință de crossfit poate dura între 35 și 55 de minute, în funcție de condiția ta fizică.

Ce trebuie să știi înainte de a te apuca de crossfit?

Deși nu are contraindicații legate de vârsta sau condiția fizică a celui care îl practică, crossfit-ul nu este potrivit pentru oricine. Dacă ești începător în sport și ai prefera, mai degrabă, o oră de Pilates sau una de Yoga, ar fi mai bine să iei parte la un antrenament de acest tip de pe bancă, analizând cu atenție tot ce ar trebui să faci. Dacă ești însă hotărât să îți depășești limitele, caută o sală de fitness în cadrul căreia se desfășoară astfel de antrenamente, pune-ți echipamentul în rucsac și pregătește-te pentru cel mai intens training de care ai avut parte până acum! Dacă nu știi cum să te îmbraci adecvat la sală, află de aici cum alegi și ce să eviți atunci când îți alegi echipamentul. În principiu, trebuie să ai în vedere folosirea unor pantofi sport creați pentru acest tip de sport – sunt cei mai importanți pentru sănătatea ta și executarea corectă a antrenamentului.

Exerciții crossfit – ce mișcări vei executa?

Varietate exercițiilor pe care le poți executa în cadrul unui antrenament de fitness este mare și totul depinde de antrenorul după indicațiile căruia vei face trainingul. Îți putem stârni curiozitatea, spunându-ți că o ședință de crossfit poate include ridicarea greutăților, sărituri, alergat în sprint, cățărat sau chiar târât. 

Iată cum ar putea arăta un antrenament de crossfit pe care l-ai putea face acasă!

 • 20 genuflexiuni cu gantere 
 • Un minut de sărit coarda
 • 25 fandări pentru fiecare picior în parte
 • Două minute de sprint sau alergare pe loc
 • 15 flexii ale brațelor 
 • Un minut de sărituri „jumping jacks”
 • 2 minute de bricege
 • 10 flotări 
 • Un minut de genuflexiuni cu săritură
 • 15 flotări la scaun pentru tricepși
 • 2 minute de fandări laterale
 • 5 minute de stretching

Nu uita că fiecare antrenament sănătos începe cu câteva exerciții de încălzire pentru fiecare parte a corpului, pentru a evita orice eventuală întindere sau accidentare în timpul trainingului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *