Cum să alegi cea mai bună bustieră: 7 criterii

Echipamentul de sport al unei femei cuprinde, printre alte articole și accesorii, bustiera de fitness. Aceasta este indispensabilă pentru a proteja și a susține bustul și pentru a seta gradul de confort necesar în timpul antrenamentelor. Alegerea unei bustiere nu este deloc simplă, dar este foarte important să se facă în funcție de anumite criterii. Care sunt acestea, dar și care sunt semnele că ai nevoie de o bustieră nouă, vei afla în continuare. 

Cuprins:

 • Ce să ai în vedere când alegi o bustieră:
 1. Tipul de activitate
 2. Stilul bustierei
 3. Tipul bustierei
 4. Țesătura
 5. Mărimea
 6. Bretelele 
 7. Banda de susținere
 • Testul săriturii – cum verifici dacă ai ales bustiera potrivită?
 • Cum știi că ai nevoie de o bustieră nouă?

Ce să ai în vedere când alegi o bustieră?

Pentru a alege cea mai bună bustieră, trebuie să iei în calcul un cumul de criterii. Dacă vrei să fii sigură că vei lua cea mai bună decizie, ai în vedere următoarele aspecte:

 • Tipul de activitate

Pentru a-și îndeplini rolul pentru care a fost concepută, o bustieră de sport trebuie să fie adecvată tipului de activitate desfășurată. Astfel, vei știi dacă ai nevoie de o bustieră cu un grad de suport mic, mediu sau mare. Deci, iată ce trebuie să știi:

 • Pentru mersul pe jos, sau activități fizice care nu implică o dinamică sporită (ex: yoga sau pilates) optează pentru bustiere cu sprijin redus;
 • Drumețiile, ciclismul în oraș sau schiul necesită purtarea unei bustiere cu susținere medie;
 • Cele mai bune bustiere pentru jogging, aerobic, fitness sau pentru ciclismul montan sunt cele care oferă un grad mare de susținere bustului
 • Stilul bustierei 

Dincolo de celelalte funcții ale sale, echipamentul de sport are și un rol estetic. Nici bustiera nu face excepție, așadar, în funcție de stilul acestui articol vestimentar, ai următoarele variante:

 • Bustiere care oferă un look natural: se disting prin faptul că nu au armături și păstrează forma naturală;
 • Bustiere cu push-up: oferă volum zonei sânilor; este recomandată femeilor cu siluetă androgină, deoarece echilibrează formele;
 • Bustiere cu efect de micșorare: folosite în special de femeile care au bustul proeminent, nu au decolteu adânc și oferă o bună susținere;
 • Bustiere cu căptușală: este ideală pentru activitățile fizice intense, oferind susținerea optimă pentru desfășurarea lor;
 • Bustiere cu efect modelator: prezintă armături în zona de sub sân și remodelează bustul.
 • Tipul bustierei 

Bustierele se împart în patru mari categorii, în funcție de construcția lor, respectiv: 

 • Bustiere capsulare

Bustierele capsulare sunt alegerea perfectă pentru purtătoarele de cupe D și DD, ele utilizând cupe individuale. Aceste cupe înconjoară și oferă sprijin fiecărui sân în parte și nu manifestă un efect de compresie, acesta fiind motivul pentru care sunt recomandate sporturilor cu impact redus sau mediu asupra bustului. 
Recomandarea eTopSport: Bustiera Under Armour Vanish Panel

 • Bustiere de compresie

Bustierele compresive sunt potrivite pentru femeile care poartă cupele A sau B. Rolul acestor bustiere este de a comprima sânii pe peretele toracic, astfel restricționând mișcarea acestora. Poți opta pentru bustiere compresive scoop (care au bretele ce distribuie mai puțin forța de tracțiune spre spate) sau pentru bustiere racer (bretelele se intersectează în zona omoplaților, pentru o mai bună fixare). 
Recomandarea eTopSport: Bustiera ADIDAS pentru femei ALPHASKIN

CF6557

Alege bustiere scoop pentru sporturi de impact minim și mediu și poartă bustiere racer pentru activitățile cu impact crescut. 

Cele mai multe dintre modelele de bustiere de compresie sunt create fără încheietori și fără cupe, iar pentru a fi îmbrăcate se trag peste cap. 

 • Bustiere hibrid

Bustierele hibrid sunt acelea care oferă, totodată, un efect de compresie dar și un efect de încapsulare. Se potrivesc femeilor care poartă cupele C și D și oferă o susținere mult mai bună decât bustierele compresive, reducând mișcările sânilor. 

 • Bustiere încorporate

Bustierele încorporate fac parte, practic, dintr-un set, unindu-se de cele mai multe ori cu un maiou. Acestea pot fi purtate de majoritatea femeilor, indiferent de măsura cupei, însă sunt mai potrivite pentru activitățile fizice de impact redus sau mediu. 

 • Țesătura

Bustierele de sport sunt realizate din materiale sintetice, cum ar fi nylonul sau lycra. Spre deosebire de bumbac, acestea prezintă rezistență la umiditate în timpul antrenamentelor. Spandexul, elastanul, mesh-ul sau poliesterul sunt alte țesături frecvent folosite pentru confecționarea bustierelor pentru activități sportive, deoarece asigură aerisire și ventilație eficientă când faci sport. 

 • Mărimea bustierei

S, M, sau L sunt măsurile standard folosite pentru a desemna măsura hainelor, însă în alegerea bustierelor nu ne putem ghida doar după aceste simboluri. Potrivit experților, trebuie să urmezi o serie de pași pentru a determina mărimea adecvată a bustierei: 

 • Mărimea benzii: Pentru a stabili mărimea necesară benzii, poartă un sutien normal, măsoară circumferința coastelor imediat sub bust, mai exact sub banda lenjeriei. Adaugă 10 cm la rezultatul obținut. 
 • Mărimea bustului: Măsoară circumferința sânilor cu ajutorul unui centimetru. 
 • Mărimea cupelor: Scade valoarea măsurii benzii din valoarea bustului și vei determina măsura cupei. 

Dacă ridici brațele deasupra capului și banda elastică se mișcă deasupra coapselor, atunci bustiera trebuie să fie aleasă cu o mărime mai mică. De asemenea, cel mai probabil este nevoie să ajustezi bretelele. 

 • Bretelele 

Pe lângă faptul că ele contribuie la crearea designului unei bustiere, bretelele susțin greutatea sânilor în timp ce faci sport. De aceea, ele necesită o atenție deosebită. Poți opta pentru bretele reglabile, care se regăsesc adesea la modelele de bustiere încapsulate. Totuși, ai și alte opțiuni, cum ar fi:

 • Bretelele încrucișate la spate, care sunt stabile și, de cele mai multe ori, se pot ajusta;
 • Bretelele racerback care nu se reglează, dar care oferă un suport eficient pentru activitățile de intensitate medie sau mare. 
 • Bretelele obișnuite, asemănătoare cu cele ale sutienelor normale și care se pot regla.
 • Banda de susținere

Este banda elastică ce se poziționează sub bust și este foarte importantă pentru suportul și confortul acestei părți ale corpului pe durata antrenamentelor. Modelele de bustiere cu benzi de susținere înguste se pretează femeilor care au cupa A, în timp ce persoanele care au sânii voluptoși trebuie să aleagă bustiere cu banda elastică mai lată. 

Testul săriturii – cum verifici dacă ai ales bustiera potrivită?

Bustiera de sport contribuie la eficiența performanțelor tale fizice, așadar e important să te asiguri că ai făcut cea mai bună alegere. O bustieră care ți se potrivește nu trebuie să te strângă (pielea nu trebuie să facă pliuri sub bandă), dar nici să fie prea lejeră, deoarece nu va susține pieptul așa cum e nevoie. Cupele trebuie să acopere sânii în totalitate, astfel încât aceștia să nu iasă prin marginile bustierei. 

Poți verifica dacă ai optat pentru bustiera potrivită pentru tine efectuând testul săriturii.

Dacă sânii nu se mișcă deloc atunci când sari, ești norocoasă: este primul semn că ai făcut alegerea corectă! Ridică brațele, iar mai apoi coboară-le pe lângă corp; dacă bustiera își menține poziția, o poți cumpără fără griji!

Cum știi că ai nevoie de o bustieră nouă?

Bustierele de sport, la fel ca orice alt tip de haine, au o durată de viață. Având în vedere că acestea trebuie să îți ofere suportul optim în timp ce te antrenezi, ideal este să-ți reînnoiești echipamentul o dată la 5-6 luni. Acest interval de timp poate, însă, să fluctueze, în funcție de activitățile sportive pe care le faci. Astfel, dacă practici joggingul sau dacă participi la maratoane, e indicat să schimbi și mai des bustiera pe care o folosești. Dacă mergi la pilates sau la yoga, cu siguranță că poți purta bustiere până la 12 luni, fără să îți faci griji că s-a deteriorat. Poți apela și la un test al uzurii, pentru a te convinge că bustiera mai poate fi purtată în continuare. Trage de banda de susținere, iar mai apoi elibereaz-o ușor. A opus rezistență? A revenit la forma inițială? O poți purta pentru încă ceva timp. 

Deși este indicat să ai mai multe bustiere pe care să le porți alternativ, nu alege produse de slabă calitate, doar de dragul prețului. Aceasta este o investiție pe care o faci pentru confortul și siguranța ta în timpul antrenamentelor, dar și pentru a optimiza performanțele tale fizice. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *