Cum să alegi cei mai buni pantofi de alergare din 2019

Cum alegi cei mai buni pantofi de alergare:

 • Caracteristici
 • Suprafața de alergare
 • Materiale
 • Tehnologii
 • Sistemul de inchidere

Top 5 cei mai buni pantofi de alergare în 2019:

 • Adidas PureBoost Element
 • Nike Quest 2
 • Adidas Cosmic 2 M
 • Adidas Questar Ride 
 • Nike Downshifter 8 

Alergarea este un tip de mișcare care oferă foarte multe beneficii pentru sănătate, dar și pentru frumusețe. Poate fi practicată indiferent de vârstă, având în vedere că permite adoptarea a diverse trepte de intensitate. În plus, această modalitate de a face sport este și foarte accesibilă, deoarece nu necesită folosirea unor echipamente complexe sau costisitoare. Mai mult decât atât, putem alerga oriunde, fie la sală, fie în parc, pe terenurile sintetice sau pe asfalt. 

Alegerea pantofilor de alergare este o etapă esențială care face parte din pregătirea pentru practicarea acestui tip de mișcare. Pantofii de alergare aleși corespunzător vor oferi confort, stabilitate și siguranță, optimizând efortul fizic pe toată durata antrenamentului. Așadar, cum să alegi cei mai buni pantofi de alergare și care sunt cele mai performante modele în 2019?

Cum alegi cei mai buni pantofi de alergare 

Atunci când vrei să alergi purtând cea mai bună încălțăminte de alergare, trebuie să iei în calcul mai multe criterii. Ține cont de suprafața de alergare, de intensitatea antrenamentului, dar și de pronația picioarelor. În plus, acordă atenție tehnologiilor și caracteristicilor pe care le încorporează diversele modele de încălțăminte de alergare. Află din ghidul următor cum să alegi pantofii de alergare ca un sportiv cu experiență!

Caracteristici importante 

Dacă aspectul este criteriul primordial în alegerea încălțămintei de ocazie sau a celei de birou, în cazul pantofilor de sport el se află la finalul listei. Mult mai importante sunt caracteristicile care țin de stabilitate, confort și amortizare. 

Stabilitatea 

Având în vedere că alergatul este o activitate ce exercită un impact major asupra picioarelor (inclusiv asupra gleznelor și a genunchilor), pantofii ideali trebuie să ofere stabilitate optimă. Acest lucru înseamnă, de fapt, că trebuie să absoarbă șocurile impactului cu solul. 

Dacă vrei să te asiguri că faci cea mai bună alegere, optează pentru o pereche de pantofi care susține mișcarea naturală a gleznei și care oferă un raport perfect între echilibru și forță. 

Amortizarea 

Gradul de amortizare a unei perechi de pantofi se referă, de fapt, la corectarea modului în care talpa aterizează pe sol. Dacă, atunci când alergi, piciorul tău se rotește către interior, un pantof performant îți va aduce un plus de stabilitate. Din contră, dacă aterizezi pe exteriorul tălpii, este necesară o pereche de pantofi sport cu extra amortizare pentru absorbția șocului. 

Foarte important este să alegi pantofii sport în funcție de pronația tălpilor tale. În primul caz, atunci când calci către interior (supra-pronație) și alergi cu genunchii apropiați, sunt cei mai potriviți pantofii cu boltă aproape plană. În cel de-al doilea caz, când calci către exterior (supinație) ai nevoie de pantofi sport cu boltă înaltă. 

Cea mai bună metodă de a identifica stilul de alergare și implicit tipul pronației este prin analizarea tălpii adidasului: verifică partea care este cea mai tocită. 

Confortul 

Confortul este, fără îndoială, un criteriu care nu trebuie neglijat în alegerea pantofilor pentru alergare dacă vrei să ții departe durerile de picioare sau ale articulațiilor. Cu atât mai mult, încălțămintea pe care o porți în timpul sesiunilor de alergare trebuie să-ți ofere confort pentru a face întreaga activitate mai plăcută și mai eficientă. 

Pentru a alege cei mai confortabili pantofi de alergare ia în calcul designul acestuia, modul în care îți îmbracă glezna, dar și configurația căptușelii interioare. 

Suprafața de alergare 

Nu poți face cea mai bună alegere în ceea ce privește pantofii de alergare, dacă nu ții cont de caracteristicile suprafeței pe care îi vei folosi. Astfel:

 • Pentru alergarea pe asfalt, pe teren plat sau pe o pistă specială utilizează pantofi sport cu talpă mai subțire, cu o greutate redusă și cu aderență medie;
 • Pentru alergarea pe munte și pe alte suprafețe accidentate este nevoie de încălțăminte cu talpă mai groasă, eventual cu crampoane. Talpa trebuie să asigure și o foarte bună aderență, pentru o stabilitate crescută. 
 • Dacă obișnuiești să practici alergarea pe bandă, orientează-te către modele proiectate special pentru sala de sport sau pentru antrenamentele Crossfit;
 • Alergarea prin oraș, pe trotuare și pe suprafețe neregulate sunt ușori și flexibili; în plus, oferă o bună amortizare. 

Materiale 

Pantofi de alergare trebuie să îți ofere un confort termic optim, indiferent de sezon. De regulă, caută modelele care sunt realizate din materiale cât mai ușoare și care favorizează ventilația picioarelor, prevenind transpirația în exces. Aceasta este, de fapt, cea mai bună alternativă și în cazul în care alergi pe suprafețe plane. 

Pantofii sport obținuți din materiale groase sunt apreciați pentru aderența pe care o oferă. Ei sunt ideali pentru alergarea pe trasee denivelate. 

Dacă nu ții cont de vreme atunci când îți planifici sesiunile de antrenament, optează pentru o pereche de pantofi de alergare impermeabili. Aceștia de vor proteja de umiditate, asigurându-ți confortul. 

Tehnologii 

Pantofii de alergare de calitate încorporează diverse tehnologii, menite să sporească eficiența antrenamentului și să aducă un plus de confort și de siguranță în timpul mișcărilor. Iată care sunt câteva dintre cele mai întâlnite tehnologii pe care le utilizează producătorii de pantofi sport destinați alergării:

 • FlexSole – folosită pentru crearea unor pantofi sport flexibili și ușori;
 • Boost – este o tehnologie superioară cu amortizare ușoară, care asigură retur de energie în timpul antrenamentului;
 • Cloud Foam – desemnează o talpă confecționată dintr-un material ușor și flexibil, pentru o alergare lejeră;
 • Phylon – contribuie la absorbția șocurilor și împiedică formarea bacteriilor și a microbilor cauzați de umiditate;
 • Waffle – aduce un plus în ceea ce privește gradul de aderență al tălpii pantofului;
 • Flywire – oferă o mai bună fixare a încălțămintei pe picior;
 • OrthoLite – tehnologia presupune existența unei membrane la nivelul tălpii, membrană care are rol în reglarea umidității și care conferă un balans foarte bun;
 • Dynamic FIT – oferă protecție zonei mediane a piciorului, susținând bolta plantară; 
 • ContragripHA – desemnează modelele de pantofi sport în confecționarea cărora s-au utilizat materiale ce prezintă o rezistență aparte la abraziune;
 • ContragripHT – din această clasă fac parte pantofii sport care oferă tracțiune; 
 • Therma – FIT  – tehnologie folosită pentru creearea încălțămintei de alergare pentru condiții dificile de temperatură (vânt, frig); implică prezența fibrei de fleece, care previne pierderile de căldură. 

Sistemul de închidere

Un detaliu pe care nu ar trebui să îl omiți când alegi o pereche de pantofi de alergare este sistemul de închidere al acestora. Tipul de închidere al încălțămintei stabilește în mare parte stabilitatea pe care o ai în timpul alergării, dar și rapiditatea cu care te vei încălța și descălța. 

Recomandate sunt șireturile deoarece permit ajustarea încălțămintei pe picior, atât cât este necesar pentru a te simți confortabil. Există modele de adidași care prezintă un mic buzunar pe limbă, în care poți insera șireturile pentru a nu te incomoda pe perioada antrenamentului. 

Pe de altă parte, încălțămintea cu elastic nu este indicată pentru alergare, întrucât nu permite fixarea piciorului în încălțăminte. În plus, poate ieși accidental din picior pe parcursul sesiunii de alergare. 

Top 5 cei mai buni pantofi de alergare în 2019

Pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere, am realizat un clasament al celor mai eficienți pantofi de alergare în 2019. Iată care sunt modelele de încălțăminte sport nominalizate în topul nostru:

 

 • Adidas PureBoost Element 

 

Adidas PureBoost Element este alegerea ideală pentru pasionații de jogging. Exteriorul ușor, confecționat din tricot sintetic, elastic, precum și greutatea redusă fac ca acest tip de pantofi sport să reprezinte o variantă perfectă pentru alergarea pe suprafețe diverse, cum ar fi aleile, străzile cu spații înguste de trecere sau trotuarele cu denivelări. Adidas PureBoost Element oferă o amortizare foarte bună datorită tălpii intermediare cu tehnologia Boost, dar și a tălpii exterioare extrem de flexibilă, ușor lățită, pentru o stabilitate superioară.

 

 

 • Nike Quest 2 

 

Nike Quest 2 combină designul și tehnicitatea. Acești pantofi sport sunt prevăzuți cu talpă Phylon care oferă o amortizare ușoară și rezistentă. Comparativ cu primul model Nike Quest, Quest 2 prezintă un atuu important: partea superioară a ochiurilor de plasă oferă o mai bună ventilație a picioarelor. Tehnologia Flywire se îmbină cu modelul cu striații al tălpii care amortizează impactul și care readuce arcurile la forma inițială pentru un plus de confort. 

 

 

 • Adidas Cosmic 2 M

 

Adidas Cosmic 2 M este un model de încălțăminte special conceput pentru alergarea pe bandă sau pe asfalt. Printre particularitățile sale se numără talpa ergonomică, din spumă EVA, pentru un plus de confort în timpul alergării. Talpa intermediară folosește tehnologia Cloudfoam, care contribuie la minimizarea șocurilor în timpul alergării. 

În plus, în interiorul pantofilor regăsim o membrană sintetică ce permite pielii să respire; mai mult decât atât, gulerul moale de la nivelul gleznei reduce presiunea exercitată la nivelul tendoanelor. Partea exterioară este realizată din mesh elastic și material textil, pentru a oferi suportul dorit.

Adidas Cosmic 2 M este un model conceput pentru persoanele cu pronație neutră. 

 

 • Adidas Questar Ride

Adidas Questar Ride sunt un tip de încălțăminte sport ideală pentru orice activitate. Partea superioară a acestor pantofi este confecționată din mesh, în timp ce partea interioară este realizată din material textil. Talpa mediană din spumă Cloudfoam asigură o amortizare foarte bine, iar brantul OrthoLite protejează împotriva bacteriilor și a mirosurilor neplăcute. 

 

 

 • Nike Downshifter 8 

 

Nike Downshifter 8 este un tip de încălțăminte sport care are la bază tehnologia Phylon, ce amortizează șocurile. Partea superioară a pantofilor este realizată din mesh ușor, rezistent, cu proprietăți aero-permeabile. Numărul de cusături a fost redus, tocmai pentru a scăderea riscul de apariție al iritațiilor. 

O altă caracteristică interesantă a acestor pantofi este că au un profil jos, ceea ce înseamnă că favorizează pivotarea. Pantofii Nike Downshifter 8 nu sunt impermeabili, motiv pentru care nu se recomandă să fie utilizați în timpul alergării pe ploaie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *