Echipament pentru sală – cum îl alegi și ce să eviți

Dacă ești pasionat de sport, probabil că știi cât de important este echipamentul pe care îl porți, pentru optimizarea efortului fizic în timpul antrenamentului. În cazul în care ți-ai descoperit de curând dorința de a face sport, atunci este esențial să începi prin alegerea unor ținute potrivite. Bineînțeles, acestea se aleg în funcție de tipul de antrenament pe care îl vom face. Din articolul de astăzi aflăm din este format echipamentul pentru sală, cum îl alegi și ce anume să eviți în alegerea outfit-urilor pentru sport!

  • Cum alegi tricoul sau bluza de sport? Bumbac vs. sintetic
  • Care sunt cei mai potriviți pantaloni de sală? Colanți vs. pantaloni de trening
  • Pantofii sport ideali pentru sala de fitness – teniși vs. pantofi sport tehnologizați
  • Șosetele, accesorii importante pentru sală
  • Ce să NU porți la sală

Cum alegi tricoul sau bluza de sport? Bumbac vs. sintetic

Topurile pentru sală sunt realizate din materiale speciale, prin tehnologii dedicate, menite să asigure un confort sporit pe toată durata antrenamentului. Nu este recomandat să porți tricourile pe care le porți zi de zi, căci ele nu au aceste calități menționate mai sus. Ține cont de faptul că în timp ce faci sport vei transpira, iar umiditatea poate crea disconfort sau iritații ale pielii. Tocmai la acest capitol excelează tricourile și bluzele speciale pentru sală, ele absorbind umiditatea și menținând senzația de confort în timp ce te antrenezi. Un alt beneficiu al acestor tipuri de produse este că nu au cusături proeminente.

Printre alte aspecte importante pe care să le știi când alegi echipamentul potrivit pentru sală se referă la măsura obiectelor vestimentare. Atât în cazul femeilor cât și al bărbaților, tricoul sau bluza de sport trebuie să aibă măsura potrivită. Un tricou prea larg te va împiedica să-ți evaluezi postura (chiar dacă ai fi tentat să îl alegi pentru că este mai lejer), la fel cum unul mult prea strâmt, nu îți va permite să execuți corect mișcările la sală și poate chiar va arăta inestetic, mai ales dacă ai un corp bine definit.

Dacă, totuși, nu ai avut timp să achiziționezi încă tricouri potrivite pentru sală, poți opta pentru un tricou normal, din bumbac 100%. Acesta este un material ușor, care permite pielii să respire. Din punct de vedere cromatic, evită albul deoarece se va murdări rapid și va arăta inestetic. Un pont bun este să optezi pentru articole vestimentare negre, care să îți subțieze silueta.

O mențiune dedicată doamnelor este aceea că ar trebui să poarte o bustieră pentru susținerea pieptului, ori de câte ori merg să se antreneze în sala de fitness.

Care sunt cei mai potriviți pantaloni de sală? Colanți vs. pantaloni de trening

Pantalonii de sport trebuie să aibă și ei câteva caracteristici în funcție de care să îi alegi. De această dată, apare o nouă dilemă: colanți sau pantaloni cu croi lejer? Fiecare dintre aceste două opțiuni au avantaje și dezavantaje, iar pentru a face cea mai potrivită alegere pentru tine e nevoie să cunoști și plusurile și minusurile. Pe de-o parte, colanții (care sunt folosiți în sală cu precădere de către femei) sunt concepuți astfel încât să îți ofere libertate de mișcare și să favorizeze elasticitatea în timpul executării mișcărilor. În plus, aceștia au cusături speciale care să susțină corespunzător musculatura, pentru optimizarea performanțelor. O pereche de colanți de calitate poate avea, de asemenea, zone prevăzute cu fante de aerisire, care se prezintă sub forma unor perforații foarte mici și care asigură ventilația, prevenind reținerea umidității. Colanții sunt opțiunea ideală pentru antrenamentele care implică sărituri sau alte mișcări complexe de aerobic. În schimb, o pereche de pantaloni de trening cu croi drept sau chiar un short este o alegere pe care o pot face adepții exercițiilor cardio, dar și cei care nu fac antrenamente care să le solicite intens mușchii picioarelor.

Pantofii sport ideali pentru sala de fitness – teniși vs. pantofi sport tehnologizați

Încălțămintea este elementul de rezistență al echipamentului tău de fitness. Susținerea și confortul sunt principalele beneficii pe care pantofii sport trebuie să ți-i ofere, motiv pentru care este necesar să investești în achiziționarea unei perechi de calitate. Și de data aceasta suntem puși în fața unei alegeri importante: optăm pentru o pereche de teniși sau pentru pantofi sport care încorporează tehnologii speciale?

Prima opțiune este perfectă pentru sală dacă îți plac antrenamentele cu greutăți mari, deoarece talpa netedă și subțire oferă un confort sporit în în timpul ridicărilor executate cu ganterele grele. În rest, tenișii nu sunt deloc potriviți, pentru niciun alt tip de efort fizic din sala de fitness.

Cea mai sigură alegere rămân pantofii sport cu tehnologii speciale, care au o serie de caracteristici deloc de neglijat. În primul rând, ei au talpa confecționată din perne de aer sau spumă, cu rol de amortizare a șocurilor în timpul alergării sau săriturilor. Mai apoi, există gulerul întărit care oferă suport gleznei. Pentru spinning sunt pantofi sport speciali cu striații pe talpa exterioară. Atunci când cumperi o pereche de pantofi sport de bărbați sau pentru femei acordă, totodată, atenție și materialelor. E recomandat ca acestea să permită o bună ventilație a aerului din interior, tocmai pentru ca tălpile să nu transpire. Pantofii sport tehnologizați sunt ideali și pentru yoga sau antrenamente de tip stretching, unde este nevoie de un grad mai mare de flexibilitate a tălpilor.

Șosetele, accesorii importante pentru sală

Unele dintre cele mai importante accesorii pentru sală, cărora nu le oferim de cele mai multe ori atenția cuvenită sunt șosetele. La acest capitol, trebuie să ai în vedere două criterii, cel de calitate și cel estetic. Nu este deloc frumos să vedem în sală sportivi care poartă șosete foarte lungi, deloc potrivite cu contextul. Culoarea cea mai potrivită pentru șosetele de sală este albul. De aceea, recomandarea noastră este să alegi șosete scurte, care să nu depășească linia gleznei. Șosetele nu trebuie să fie nici prea lejere, dar nici prea strânse – în ultima situație ele ți-ar putea îngreuna circulația sângelui. Din punct de vedere al materialelor din care acestea sunt confecționate tot bumbacul rămâne o alegere de top.

Ce să NU porți la sală

Dacă am învățat până acum cum să alegem echipamentul pentru sală, există și câteva sfaturi pe lista de ”Așa NU!” Iată ce să eviți să porți atunci când mergi la sală:

  • O regulă valabilă în cazul femeilor este să aleagă corespunzător lenjeria intimă pentru partea de sus a corpului. Sutienele cu sârme și balene nu sunt recomandate să fie purtate la sală, bustierele fiind alegerea cea mai bună.
  • În cazul domnilor, este de evitat purtarea maiourilor, mult mai potrivite fiind tricourile sau bluzele cu mânecă lungă pentru sport.
  • Șapca nu este un accesoriu pe care să îl iei cu tine la sală. Este incomodă și captează căldura de la nivelul capului, creându-ți disconfort în timpul antrenamentului.
  • Bijuteriile vor rămâne întotdeauna acasă sau în vestiar. Nu doar că există riscul de a le pierde în timp ce faci mișcare, dar te pot jena.
  • Jeanșii sunt foarte cool pentru multe ocazii, dar nu și pentru cele în care trebuie să mergi la sală. Pantalonii de trening sau colanții aleși conform criteriilor despre care am discutat mai sus sunt cea mai bună variantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *