Febra musculară – cauze și remedii

Febra musculară este o consecință a efectuării antrenamentelor sportive și apare mai ales în cazul persoanelor care nu obișnuiesc să depună efort fizic intens. Aceasta este caracterizată de senzația de durere la nivelul țesuturilor musculare și poate crea un disconfort crescut dacă nu este tratată corespunzător.

Pentru a afla care sunt cauzele și, implicit, modalitățile de prevenire a acesteia, dar și cele mai eficiente remedii împotriva febrei musculare, te invităm să descoperi informațiile prezentate în acest articol.

Ce este febra musculară?

Febra musculară este resimțită ca o durere acută la nivelul grupelor de mușchi care au fost antrenate intens. De regulă, manifestările sale apar la aproximativ 24-72 de ore după efortul fizic. Febra musculară apare mai ales în urma antrenamentelor cu greutăți și se manifestă pe două trepte de intensitate:

  1. Febră musculară puternică – cauzată de contracția excentrică, adică de alungirea mușchiului;
  2. Febră musculară ușoară – cauzată de isometrie, adică modificarea tonusului mușchiului;

De regulă, contracțiile concentrice, adică cele care au loc în timpul antrenamentelor aerobice sau a celor cu bandă elastică nu sunt cauzatoare de febră musculară.  

Care sunt cauzele febrei musculare?

Cauza anatomică a acestei probleme care creează disconfort este că, drept consecință a efectuării unui antrenament intens, se produc leziuni ale fibrelor musculare, în special în cazul persoanelor care nu sunt obișnuite să facă sport sau care au avut o pauză mai lungă între antrenamente. Un alt simptom specific febrei musculare este că musculatura își mărește volumul și, automat, devine mai puternică.

Executarea unui exercițiu nou, care cere organismului un anumit grad de adaptare poate fi, de asemenea, o cauza a instalării febrei musculare. De data aceasta, sunt predispuși chiar și sportivii care au o rutină de antrenament, nu doar cei începători. De fapt, în această situație, febra musculară este considerată o reacție de apărare a organismului.

O a treia cauză a febrei musculare poate fi concentrația ridicată de acid lactic în zona grupelor de mușchi care au fost lucrate. Acidul lactic este acel compus rezidual secretat în urma contracțiilor musculare din timpul antrenamentului.

5 remedii pentru ameliorarea febrei musculare

Din fericire, există remedii care pot combate efectele neplăcute ale febrei musculare. În majoritatea cazurilor, tratarea febrei musculare nu necesită intervenția medicului, deci putem apela la metode a ameliorare acasă.

Iată cele mai eficiente 5 remedii pentru febra musculară:

  1. Vitamina C – aceasta are acțiune antiinflamatorie și va ameliora inflamația locală a țesutului muscular.
  2. Ibuprofenul – pastilele cu ibuprofen au proprietăți antiinflamatorii și calmează senzația de durere de la nivel muscular.
  3. Dușurile reci – un duș rece stimulează circulația sângelui și favorizează vascularizarea zonei inflamate, grăbind refacerea fibrei musculare.
  4. Băile cu sare – o baie de aproximativ 20 de minute, în apă cu sare, se dovedește eficientă în cazul în care ai febră musculară.
  5. Sportul  – „cui pe cui se scoate!”, așadar, pentru a scăpa de febra musculară efectuează câteva mișcări de stretching, pentru a menține mușchii întinși.

Febra musculară poate fi prevenită prin efectuarea încălzirii corespunzătoare înainte de antrenament. De asemenea, este important să te hidratezi bine și în timpul antrenamentelor. Purtarea unui echipament de sport de calitate sporește confortul în timpul exercițiilor și te poate ajuta să treci peste primele probleme de febră musculară.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica