Ghidul alergătorului începător: cum alegi pantofii sport adecvați

Nu toți pantofii de alergare sunt proiectați la fel, tocmai pentru că fiecare dintre noi este diferit. Astfel, cumpărarea unei perechi de pantofi sport de alergare reprezintă o investiție pe care trebuie s-o faci abia după ce cunoști mai multe detalii.

Dacă ești începător, dar îți dorești să achiziționezi o pereche de încălțări care să iți sporească performanțele în timpul alergării, cu siguranță că acest articol îți va fi de mare ajutor!

Ce rol are alegerea încălțămintei de alergare potrivite pentru tine?

Pantofii pentru alergare se aleg, în primul rând, în funcție de nivelul de performanță al altletului. Astfel, pentru începători este mai potrivită o încălțăminte care să ofere un nivel ridicat de siguranță. Atunci când ești începător, ai nevoie de pantofi sport care să înglobeze caracterstici foarte bune de amortizare a șocurilor la contactul cu suprafața de alergare, oferindu-ți totodată un control eficient al mișcărilor, flexibilitate și totodată durabilitate. De ce este important ca pantofii sport pe care îi porți să fie adaptați stilului running? Principalul motiv este pentru că optând pentru încălțăminte de calitate, potrivită ție, vei preveni riscul de accidetare pe perioada antrenamentului și te vei bucura de performanțe mai bune.

Care sunt cele trei tipuri de pronații?

Pronația este un alt aspect care contează în achiziționarea încălțămintei ideală pentru jogging. Pentru a știi cum anume să alegi pantofii ideali pentru conformația tălpii piciorului, trebuie să înțelegi ce se întâmplă, de fapt, în timpul alergării, cu corpul tău. Așadar, în timp e alergi are loc un proces biomecanic destul de complex, care presupune atingerea solului mai întâi cu vârful tălpii, iar mai apoi cu călcâiul. Odată ce piciorul a atins suprafața de rulare, acesta se mișcă spre partea din interior, în rotație. De fapt, tipul pronației descrie modul în care călcăm atunci când mergem sau când alergăm. Există 3 tipuri de pronații:

  • Neutră: mișcarea se realizează corect; călcăm pe centrul tălpii; pantofii cei mai potriviți vor avea talpa semi-curbată.
  • Supinație: se mai numește și sub-pronație și se manifestă atunci când tindem să călcăm mai mult spre exterior; încălțămintea care corectează supinația este cea cu boltă înaltă;
  • Exagerată: sau supra-pronație; călcăm spre interior, cu genunchii foarte apropiați; pantofii sport ideali sunt cei cu talpă aproape plană.

Cum probezi pantofii de alergare?

Pentru alegerea pantofilor ideali pentru tine, este important să probezi încălțămintea după câteva reguli:

  • Mergi la cumpărături seara, atunci când picioarele tale sunt, de regulă, puțin umflate; în timpul alergării, dimensiunile tălpii piciorului se vor dilata.
  • Probează încălțămintea cu soșete speciale pentru alergat; o pereche de șoșete prea groase te poate determina să alegi o măsură nepotrivită.
  • Încalță-te cu ambii pantofi și fă câțiva pași prin magazin; tălpile noastre nu sunt simetrice, iar așa vei elimina riscul ca încălțămintea să îți producă disconfort.
  • Alege măsura corespunzătoare; nu opta pentru o mărime mai mică și nici mai mare decât cea de care ai nevoie.

Locul din care achiziționezi pantofii sport este și el foarte important. Alege întotdeauna produse la magazinele acreditate, care oferă pantofi sport de calitate. Etopsport.ro este opțiunea de top pentru achziționarea echipmantelor și a încălțămintei sport!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *