Nike Cortez – trecut si prezent

Unul dintre modelele pe care Nike s-a concentrate in ultimele sezoane este Cortez. Il vedem in diverse culori, din piele naturala sau material sintetic, cu sau fara sclipici si, poate cel mai important, in picioarele multora dintre noi. Vedem Nike Cortez pentru barbati, pentru femei si, in ultima perioada, chiar si pentru copii, de la cei mai mici pana la adolescent.

Doua intrebari care ne vin imediat in minte ar fi: “De ce este atat de important acest model si de ce Nike il promoveaza intens?” Ca sa aflam raspunsurile, am spune ca e nevoie sa facem un mic pas in istorie si aflam cate ceva despre inceputurile Nike si Cortez…

Istoria Nike incepe in anul 1964 cand proaspatul absolvent de master Phil Knight si Bill Bowerman, antrenor de atletism, hotarasc sa devina parteneri si sa vanda in SUA pantofii sport ai firmei Onitsuka Co din Japonia. Firma celor doi americani va deveni official Nike la inceputul anilor ’70.

Bill Bowerman, printre cei mai ilustri antrenori din istoria atletismului din SUA, a fost preocupat de realizarea unei perechi “perfecte” de pantofi sport pentru atleti. Ce presupunea aceasta pereche perfecta? Ei bine, inainte de toate, confortul era esential, alaturi de greutatea redusa. Bowerman credea ca, si pe buna dreptate, aceste doua “ingrediente” aveau sa revolutioneze lumea sportului. Lucru care s-a si intamplat o data cu Olimpiada de la Munchen din anul 1972. Dupa ani si ani de munca neobosita, iata ca “reteta” lui Bowerman avea sa dea roade, caci modelul de pantofi sport, denumit cu cativa ani inainte Nike Cortez, avea sa revolutioneze lumea sportului si, ulterior, o lume intreaga.

Iata deci, ca istoria Nike Cortez, incepe in urma cu aproape cinci decenii, timp in care vanzarile la acest model au explodat pur si simplu, contribuind substantial la imensul succes de care se bucura acest brand la nivel mondial. Prin urmare, raspunsurile la intrebarile de la inceputul articolului ar putea suna cam asa:

  1. Nike Cortez a fost primul cel mai important model de pantofi sport al brand-ului care s-a bucurat de o popularitate rasunatoare
  2. Nike Cortez este promovat intens deoarece caracteristicile lui initiale au ramas aceleasi: confort si greutate redusa, chiar daca design-ul poate ca a suferit mai multe modificari. Aceste caracteristici s-au dovedit a fi universal valabile, in ciuda trecerii timpului.

Ca o concluzie, succesul atrage si mai mult succes iar totul incepe cu mult efort, dedicatie si, bineinteles, inspiratie, asa cum s-a dovedit si in cazul celor doi fondatori victoriosi ai brand-ului Nike iar Cortez este nu este altceva decat un exemplu perfect de reteta de succes!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica