Piele sintetica vs piele naturală: diferențe, plusuri și minusuri

Accesoriile, piesele vestimentare și încălțămintea realizate din piele sunt o alegere foarte bună atât din punct de vedere estetic cât și funcțional. Atunci când vrei să achiziționezi un obiect vestimentar confecționat din piele trebuie însă să alegi între piele sintetică vs piele naturală. Fiecare dintre acestea prezintă plusuri și minusuri pentru că au caracteristici diferite, chiar dacă de multe ori, e destul de dificil să le distingi.

Pielea naturală – avantaje

Pielea naturală se obține din țesutul cutanat al animalelor (de regulă din pielea bovinelor, a ovinelor, caprinelor, dar chiar și din cea a porcinelor sau a reptilelor). Pentru a ajunge în forma pe care o cunoaștem cu toții, materia primă este prelucrată prin procedee speciale, în urma cărora materialul capătă rezistență și un aspect specific.

Pielea naturală este preferată celei ecologice datorită mai multor avantaje pe care le are:

  • Durabilitatea

Durabilitatea este unul dintre cele mai mari avantaje ale pielii naturale. Datorită tehnologiilor și proceselor dedicate de prelucrare (care includ tratarea materialului cu substanțe biologice special concepute), acest material capătă rezistență. Acest avantaj este un motiv foarte bun pentru a alege o pereche de pantofi din piele naturală în locul uneia realizate din piele ecologică.

  • Confortul

În special atunci când vorbim despre încălțăminte, pielea naturală este o alegere perfectă. Aceasta poate preveni anumite afecțiuni cauzate de pantofi nepotriviți, cum ar fi monturile. În plus, piciorul transpiră mai puțin, deoarece acest materiale permite ventilația în interiorul pantofului.

  • Flexibilitatea

Cu toate că pielea are o rezistență aparte, prezintă un grad înalt de flexibilitate. Așadar, aceasta își păstrează forma chiar și după purtări repetate; iată, deci, un alt argument pro piele naturală în disputa dintre pielea sintetică vs piele naturală.

  • Designul

Pielea este considerată a fi un material care emană stil, indiferent de genul combinațiilor vestimentare în care se regăsește. O jachetă din piele ar putea fi un exemplu bun atunci când ne gândim la articole de îmbrăcăminte care vor rămâne întotdeauna în vogă. Pielea naturală are un design foarte cool, motiv pentru care câștigă încă un plus în fața celei sintetice.

Pielea naturală – dezavantaje

Complexitatea acestui material face ca el să ofere și mici dezavantaje. Le trecem în revistă pe cele mai importante dintre ele:

  • Permeabilitatea

Pielea naturală are o textură poroasă, motiv pentru care se întâmplă, deseori, ca aceasta să absoarbă apa. În special în cazul în care ne raportăm la încălțămintea din piele. O soluție eficientă constă în folosirea unor soluții waterproof, care să te protejeze de umiditate atunci când afară plouă.

  • Prețul ridicat

Prețul articolelor din piele poate fi considerat un dezavantaj pentru cei care dispun de un buget redus. Unul dintre argumentele pentru care încălțămintea, hainele și accesoriile din piele naturală sunt mai scumpe decât cele din alte materiale ține chiar de calitatea materialului și de proprietățile pe care le are. De asemenea, în prețul de achiziție a unor astfel de piese se reflectă și procesul anevoios și costisitor de obținere a pielii naturale.

Pielea sintetică – plusuri

Pielea sintetică, artificială sau ecologică este, de fapt, o țesătură prelucrată în așa fel încât să imite fidel pielea naturală. ”Imitația de piele” este o altă denumire pe care acest material o poartă. Pentru confecționarea sa se folosesc, de regulă, poliuretan, clorură de polivinil (abrev. PVC) sau acid acrilic.

Deși pielea sintetică este cunoscută și sub numele de ”piele ecologică”, se pare că procesele de prelucrare nu sunt tocmai prietenoase cu natura, ci, din contră, pot fi extrem de poluante. În ciuda acestui fapt, pielea sintetică oferă o serie de avantaje:

  • Aspectul

Datorită tehnologiilor avansate, pielea sintetică este prelucrată până ce amintește, ca design, de cea naturală. De foarte multe ori, este dificil să facem distincția dintre cele două, tocmai pentru că pielea sintetică capată tușeul pielii naturale. Sfatul nostru este să citești cu atenție etichetele produselor vestimentare înainte de a cumpăra, tocmai pentru a avea siguranța că achiziționezi exact ceea ce îți doreai.

  • Prețul scăzut

Spre deosebire de hainele, accesoriile sau pantofii din piele naturală, cele din piele eco sunt mai ieftine, în general. Prețul redus se datorează faptului că pielea eco este realizată din materiale mai accesibile din punct de vedere al costurilor și se obține mult mai rapid decât cea naturală.

Pielea sintetică – minusuri

Pielea sintetică are, însă și minusuri, pe care este bine să le știi:

  • Confort scăzut

Dacă pielea naturală este o alegerea potrivită pentru orice sezon datorită proprietăților sale, pielea sintetică prezintă câteva minusuri din acest punct de vedere. Ea nu are aceleași caracteristici, iar acesta este și motivul pentru care nu poate asigura un confort termic crescut, precum se întâmplă în cazul pielii naturale.

  • Rezistența scăzută

Pielea sintetică nu este foarte rezistentă, lucru care te-ar putea face să te gândești de două ori înainte să îți cumperi o pereche de încălțări confecționată din acest material. Comparativ cu pielea naturală, cea artificială se dezlipește și se zgârie mult mai ușor.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica