Poliester vs bumbac – care este cea mai bună opțiune?

Ai început de curând antrenamentele fizice, dar nu te simți confortabil în timp ce faci sport, din cauză că transpiri excesiv? Motivul ar putea fi acela că nu ai ales corespunzător piesele vestimentare pe care le-ai purtat. În principiu, dacă vorbim despre echipamentele de sport ai două opțiuni importante, în ceea ce privește materialele, respectiv bumbac și poliester. Fiecare dintre aceste două țesături au avantaje și dezavantaje, pe care le descoperim în continuare:

Cuprins:

 • Bumbacul – istorie
 • Bumbac – avantaje
 • Bumbacul – dezavantaje
 • Poliester – mod de obtinere
 • Poliester – argumente pro
 • Poliester – argumente contra

Bumbacul – istorie

Bumbacul este o fibră naturală, utilizată pentru confecționarea hainelor încă din timpuri străvechi. Deși nu există date concrete pentru a atesta primele menționări istorice ale acestuia, se consideră că bumbacul a fost descoperit în urmă cu mai bine de 7000 de ani. Potrivit legendelor, însăși Cleopatra purta haine din bumbac, planta care popula malurile Nilului.

Ceva mai târziu, în jurul anilor 200 d.Hr., indienii comercializau bumbacul drept produs de lux, pentru care chinezii și alte popoare estice și vestice plăteau sume considerabile.

Industria confecțiilor din bumbac s-a bucurat, însă, de o mare popularitate abia după Revoluția Industrială, când forța de muncă a crescut iar procesele de prelucrare a țesăturii s-au automatizat, în mare parte.

În prezent, întâlnim frecvent haine și accesorii din bumbac, preferate de mulți dintre noi datorită avantajelor pe care le oferă acestea.

Bumbac: avantaje

Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să alegi un echipament de sport confecționat din bumbac, în locul altor tipuri de materiale:

 • Bumbacul este rezistent

Bumbacul este un material cu structură rigidă, motiv pentru care este combinat, adesea, cu

materiale mai elastice, pentru crearea hainelor care se mulează pe corp (cum este și cazul celor mai multe dintre echipamentele de fitness). Această caracteristică a sa îi conferă, însă, o rezistență aparte, ceea ce înseamnă că hainele din bumbac pot fi purtate și spălate în mod repetat, fără să se uzeze la fel de rapid precum poliesterul sau alte materiale sintetice.

 • Bumbacul previne alergiile și irațiile

Bumbacul este o fibră obținută dintr-o plantă tehnică, ceea ce înseamnă că este o fibră naturală. Datorită originii sale, acesta este un material ideal pentru persoanele cu pielea sensibilă, inclusiv pentru copii și bebeluși. Pentru că bumbacul nu tranzitează procese chimice complexe care să îi degradeze structura, textilele realizate din acest material nu prezintă riscul dezvoltării alergiilor sau iritațiilor.

 • Bumbacul permite ventilația pielii

Un alt avantaj al bumbacului, avantaj datorat, de asemenea, faptului că bumbacul este o fibră natură constă în confortul termic pe care îl oferă. Spre deosebire de hainele de poliester, cele din bumbac permit o bună ventilație a pielii, ceea ce înseamnă că umiditatea va fi absorbită mult mai bine, contribuind la crearea unei senzații de confort. De aceea, în timpul antrenamentelor este indicat să porți treninguri de bărbați confecționate din bumbac.

Bumbacul: dezavantaje

Deși bumbacul prezintă o serie de avantaje importante, el are și câteva dezavantaje:

 • Hainele din bumbac își pierd forma

Oricât de plăcute la atingere ar fi hainele din bumbac, trebuie să știi că acestea își vor pierde forma, odată cu trecerea timpului. Așadar, mai ales dacă vorbim despre echipamentul de sport pe care îl folosești frecvent, asigură-te că alegi mai multe piese pe care să le porți prin rulare, pentru a evita spălarea lor repetată.  

 • Culorile hainelor din bumbac se estompează rapid

Faptul că bumbacul este o fibră naturală poate fi și un dezavantaj; îmbrăcămintea din bumbac se decolorează mai rapid decât alte categorii de țesături.

 • Bumbacul este inflamabil

Un detaliu mai puțin cunoscut despre hainele din bumbac este acela că ele sunt inflamabile. La temperaturi de aproximativ 160 de grade Celsius acestea se descompun.

Poliesterul – mod de obținere

Poliesterul sau, așa cum se numește în termeni științifici, politereftalatul de polietilenă face parte din categoria polimerilor. Poliesterul este o fibră artificială, des folosită pentru confecționarea articolelor de îmbrăcăminte.

Datorită calităților pe care le are, dar și a prețului mai scăzut, poliesterul și-a căpătat pseudonimul de ”bumbac al săracilor”.

La fel ca și în cazul bumbacului, și aici putem vorbi deopotrivă despre avantaje și dezavantaje.

Poliester: argumente pro

În comparație cu bumbacul, poliesterul prezintă o serie de avantaje, printre care și următoarele:

 • Se uscucă rapid

Dacă tricoul tău preferat este confecționat în proporții mari din poliester, atunci ai noroc! Îl vei putea purta la scurt timp după ce l-ai spălat, deoarece se usucă rapid.

 • Nu se șifonează

Poliesterul își păstrează formă, așa că îmbrăcămintea care este realizată din această fibră nu va face cute, comparativ cu bumbacul, care se deformează ușor.

 • Este rezistent

Chiar dacă este o fibră sintetică, poliesterul are o rezistență sporită. Această caracteristică a sa se datorează tehnologiilor ultramoderne prin care este prelucrat.

Poliester: argumente contra  

Fiind vorba despre o fibră artificială, poliesterul are și dezavantaje.

 • Are un aspect ușor lucios

Hainele din poliester nu stau foarte bine la capitolul design, în general. Din cauza modalităților în care este prelucrată această fibră, ea tinde să capete un aspect lucios, asemănător obiectelor din plastic. Îmbrăcămintea din această categorie poate fi o opțiune bună pentru tine, dacă acest detaliu nu te deranjează.

 • Nu asigură confortul termic optic

Spre deosebire de bumbac, poliesterul nu permite pielii să respire foarte bine. Poliesterul capătă, deci, încă un minus la capitolul ”confort termic”.

Cu toate că balanța înclină în favoarea bumbacului, echipamentele sportive sunt realizate adesea din combinații de materiale, printre care se poate regăsi și poliesterul. Cea mai bună opțiune în ceea ce privește fibrele din care sunt confecționate hainele pe care le porți când faci sport este cea care îți conferă cel mai mare confort.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica